Wednesday, August 15, 2012

A betonoszlop

A házunkban lassan minden nagyobb dolog a helyére került, már csak a csinosítgatás folyik. A kert viszont végtelen feladat, mindig változik a kép. Sok az elöregedett fa, bokor, amit apródonként kicserélünk, a sűrű dzsungelt megritkítottunk, a virágokat is visszaszorítottuk kicsit a konyhakert javára. Sok a munka, de az öröm is.
A legeslegelső dolog az volt még júniusban, hogy kiástunk egy betonoszlopot, ami borostyánnal volt sűrűn befuttatva. A borostyánt nem sajnáltuk kiirtani, mert az a hely az egyik legjobb, napsütötte pontja a kertnek, borostyán pedig akad bőven máshol is, elég azokon az árnyékos, hűvösebb helyeken meghagyni, ahol nem nagyon nő meg más. Egy napig tartott, de kiástuk, kidöntöttünk az oszlopot, és lefejtettük róla a makacs borostyánt (a gyökereit csak fűrésszel lehetett). A helyén azóta vígan nő a spenót meg a répa, de az oszloppal messzire nem jutottunk, csak az ágyás mellé vonszoltuk nagy nehezen. Kb. 2 méter hosszú, István szerint van vagy 150 kg. Gondolkodtunk sokat, mi legyen vele. A ház fala tövében nincs semmi, rögtön egy ágyás kezdődik mindenféle bokrokkal és virágokkal. Ezeket messzebb ültetjük és a fal tövébe köveket, illetve járólapokat akarunk rakni, hogy óvjuk a házfalat. Az oszlopnak végső soron ugyanilyen funkcióval a garázs hátsó fala tövében jó helye lenne. Igen ám, de hogy vigyük el odáig? Csak pár méterről van szó, de az oszlop olyan nehéz, hogy felemelni nem tudjuk. Sajnos görgetni sem, mert az oszlopból oldalirányban kiáll két rozsdás vasrúd is.
Ennek a bejegyzésnek nincs csattanója, csak egy kérdés: tud valaki okos tanácsot adni, mi legyen a betonoszloppal? Ahol van, ott nem szeretjük. Útban van, nem valami szép, és még veszélyes is a kiálló vasrudak miatt - bár ezekhez tettünk egy-egy nagy követ, hogy szembetűnő legyen, és ne botoljon bele senki. Hogyan lehetne innen elmozdítani, mit lehetne vele csinálni?

3 comments:

Varga Zsolt said...

Egy vagy két zsáktalicskával simán alá lehet nyúlni és odébb vinni. Tudok is ilyet szerezni egy pár órára.

Orsi said...

Hmm, erről beszéljünk. Nekünk is van egy kerti talicskánk, de ez az oszlop összenyomná.

Anonymous said...

hy

ösibb módszer, még a kerék feltalálása előtti időkből:
3 db karvastagságú ág,vagy tűzifa alápakolásával és egy ékszíj vagy erős bőrszíj (öv) segítségével a világ végére is elrángatható.ha eddig nem találtátok volna ki, a betonoszlopról írtam.sok sikert.