Monday, May 11, 2009

Felhők / Clouds

Ha egy listát kéne arról készítenem, hogy mit szeretek Dániában, első helyen biztosan a tenger állna, de az első 10 között szerepelne az, hogy imádom a felhőket. Persze felhők mindenhol vannak, de Dániában vettem észre először, hogy milyen nagy az ég - talán, mert sík a táj és nincsen sok magas ház, ezért jobban érvényesül az égbolt a felhőkkel együtt. Meg aztán elég gyakori az erős szél, amitől felgyorsult tempóban változnak a képek az égen. Biciklizés közben sokszor az izgalmas látvány kárpótol a szembeszélért. A szél egyébként már csak azért is jó, mert bármilyen rossz is az idő, mindig van remény a javulásra. Egy itteni mondás szerint ha nem vagy elégedett az időjárással, várj öt percet. És tényleg: szerencsés esetben a szakadó eső öt perc alatt képes szikrázó napsütésre váltani.
Az alábbiakban láthattok párat a biciklizés közben összeszedett gyűjteményemből.

If I had to make a list about things I like in Denmark, the sea would stay on the first place. But the clouds would be in the top 10 for sure. Clouds can be seen anywhere but I noticed first in Denmark how huge the sky is. Maybe because the landscape is flat and there are not so many high buildings, so the sky with the clouds is more visible. Furthermore we get strong wind here pretty often which means changeable picture of the sky. If I have strong headwind during biking I just focus on the exciting view and forget about the extra exercise. The wind is good anyway to blow out the bad weather. Danes say if you don't like the weather wait five minutes. It often works: doesn't matter if it rains like hell, after five minutes it might change to bright sunshine.
There are some samples from my collection made during biking.











És hogy mi van velem mostanában? A szokásos iskola-nyelviskola-munka háromszög mellé betársult a záróvizsga feladat és a június utáni sorsom kialakítása. Ez utóbbi elsősorban bürokráciát jelent. Több szálon futnak az események, és ahogy valamelyik szál kibogozódik, megoldódik, ígérem, hogy azonnal megírom majd nyájas olvasóim szórakoztatásául. Mert bizony néhol már a viccesbe hajlik a történet. Kedvcsinálóak néhány téma: álláskeresés, tartózkodási engedély, szakszervezet, A-kasse, feriekonto, mentorhálózat... hamarosan következnek!

And how is life nowadays? Besides the usual stuff - school, language school, working - I got a final exam project and I also have to work out my life afterwards. It mostly means bureaucracy. There are several small stories running parallel and as soon as I solve one of them I will write about it to entertain my dear readers. Yeah, some of them turned to be funny. Some issues as appetizer: job hunting, residence permit, trade union, A-kasse, feriekonto, mentor network... coming soon!

4 comments:

mustosb@csi said...

Hát, én eddig azt hittem, hogy felhőket nem lehet fényképezni -pontosabban lehet, csak kár a cécóért, mert 2D-ben szinte semmi sem marad meg az élőben elementáris-transzcendens látványvilágból.
Ezek a képek viszont ismételten és sokadjára -rohadtul eltaláltak! Brávó!

Orsi said...

Köszi! :) De hozzá kell tennem, hogy ez nem az én érdemem, hanem a helyi felhő- és fényviszonyoké.

bea said...

hat ahogy SZZS kollegam mondana, aki tobbszoros world press dijas, a jo fotosnak van szerencseje (fennyel, es jo helyen allo szep formaju felhokkel is)

mustosb@csi said...

"...hozzá kell tennem, hogy ez nem az én érdemem, hanem a helyi felhő- és fényviszonyoké."
Höhö! A kis szerény...