Monday, October 20, 2008

"Ryst og nyd!"





Odakinn még langyos őszi nap boldogítja a bicikliseket, de a boltokban máris beköszöntött a tél és a karácsony. Kedvencemben, a Søstrene Grenes-ben már egy bő hete. Ez egy olyan bolt, ahol sok hasznos és haszontalan holmit lehet kapni, viszonylag olcsón, háztartásom jelentős része onnan származik. De amit most láttam, az felülmúlta minden várakozásomat. Vagy inkább alul.
Az első képen néhány nisse látható, pajkos karácsonyi manók, akik borsot törnek az emberek orra alá, vagy épp kedveskednek, ahogy szeszélyük diktálja. De idén a gazdasági válság a nisse-népségre is kihat, vagyis egybeolvasztották őket a Valentin-nappal és a Húsvéttal - lásd a "love" feliratú szíveket és a nyuszikat a kezükben. Hiányolom a Halloween-tökös verziót.
De amit már nehezebb kommentálni, az a rázásra hóesést imitáló alkalmatosság, amit ezúttal Szűz Mária két, váltakozó fázisával díszítettek. Rögtön a kacsintós pénztárca jutott az eszembe. Ja, és a kedvcsináló felirat hozzá (bejegyzésem címe): "Rázd és élvezd!"

Some warm Autumn sunshine still makes bikers happy, but in the shops it's already Winter and of course Christmas. My favorite one, Søstrene Grenes started it about a week ago. It's a shop where you can buy a lot of useful and useless stuff for relatively cheap price, a big part of my household is from there. But what I've seen there now is beyond my imagination.
On the first pic there are some nisses, playful, naughty little creatures who tease or please people depending on their mood. But this year the financial crises effected them as well because they were melted with Valentine's day and Easter - look at the hearts with "love" and the bunnies in their hands. I only miss the Halloween-version.
But it is even harder to understand the gadget which has snowing inside if you shake it. This time you can buy it with Mary The Virgin's 2-phase portrait which changes for moving. It's good that she doesn't wink. And the appetizer note to it (the title of this post): "Shake and enjoy!"

4 comments:

Anonymous said...

Szerintem Szűz Márianak is eshet a hó. Miért ne tehetné, neki talán nem jár?
Ha jól emlékszem, akkor is esett, amikor a három királyok bezörgettek hozzá. Meg aztán a jászoltető sem valami erős szerkezet, szerintem a rések között simán. Ha még rázogatod is, akkor meg pláne!

De lehet, hogy erről is a manók tehetnek. Tényleg, olyan nem volt, ahol a manók lapátolják a havat a jászol elől?

Orsi said...

Rendben, Jocó, elfogadom az érvelést.
Szeretnél egyet?

Anonymous said...

Köszi a lehetőséget, de nem szeretnék élni vele. :)

Roka said...

Akkor nem jol emlékszel, Joco!!
Nem esett; és az, hogy nem talàltak szàllàst az nem is lett volna gond, ha épp nem szül. Màr csak azért sem, mert a népszàmlàlàs miatt az emberek zöme az utcàn aludt: semmi nem volt ebben meglepô.
En minden tiltakozàsa ellenére meszavazok neki egy ilyen fagyos Szûz Màriàt. Remélem tanul az esetbôl és nem porhint többet!


Legfeljebb ho-hint.