Saturday, January 31, 2009

Megint jönnek a lengyelek / Polish people are coming again

Eredetileg másról akartam írni (fogok is), de ez a dolog nem megy ki a fejemből.
Jan. 29-én, csütörtökön a MetroXpress, az ingyenes napilap címoldala ezzel a vezércikkel jelent meg.

Originally I wanted to write about someting else (and I will do so), but there is something on my mind.
On Thursday, the 29 Jan. there was this headline on the front page of MetroXpress, the free daily newspaper.



Olyan, mint egy fenyegetés, nem? Ha dán lennék, biztos meg is ijednék. Azt írják, a pénzügyi válság és a tömeges elbocsátás ellenére újabb adag olcsó kelet-európai munkaerő van úton, és hamarosan átlépi az országhatárt. Máj. 1-től új EU-s rendelet lép életbe, ami lehetővé teszi a munkaerő szabad mozgását keletről nyugatra. Ez a lengyeleket és más kelet-európaiakat arra fog megint ösztönözni, hogy elárasszák az országot. Legalábbis ezt jósolja a szakértő. (Itt a cikk online változata)
Aztán persze kiderül, hogy a kelet-európaiak leginkább ott dolgoznak, ahol a dánoknak nincs kedvük: pl. étteremben mosogatni, hűtőkamrában halat csomagolni vagy éjszaka takarítani.
A politikához nem nagyon értek - még a saját nyelvemen se - de a dánokat ebben a témában képmutatónak tartom. Félnek a külföldiektől, nem szeretik a lengyeleket, de takarítani se.
Amikor tavaly szorosabb csoportmunka volt az iskolában és én két dán lánnyal voltam együtt, beszélgettünk (módjával) projekten kívüli dolgokról is. Egy alkalommal az egyikük megjegyezte, hogy jó, hogy nem vagyok lengyel, mert a lengyelek megítélése Dániában elég negatív: hangosak, agresszívek és hajlamosak a bűnözésre. Eléggé meglepődtem, mert egyrészt nem hiszem, hogy a magyarok jobbak a lengyeleknél, másrészt az a kb. 10 lengyel, akit személyesen ismerek, kedves, jóravaló ember (na jó, az egyikük kissé mihaszna, de mindenképp ártalmatlan). Mondjuk tíz emberből még nem lehet általános következtetéseket levonni. Vajon hányból lehetne? Százból? Ezerből? Vajon egy átlagos dán hány lengyelt ismer személyesen? És az reprezentatív az egész lengyel nemzetre, vagy legalábbis a lengyel bevándorlókra nézve?
Érdekes, hogy sok dánnak fogalma sincs a magyarokról, maximum annyit tudnak, hogy valahol Kelet-Európában...
Hetente egyszer takarítok egy családnál - apa, anya és két felnőtt lány - , a ház olyankor üres, az anya kint az istállót és az udvart takarítja. Mire végzek, addigra ő is, és sosem mulasztja el, hogy pár percet beszélgessünk, azaz inkább ő kérdezget. Láthatóan izgatja, milyenek a magyarok, vagy hogy mit csinál itt, Aalborgban egy magyar példány. Karácsony előtt pl. a magyar karácsonyi szokásokról érdeklődőtt. A kérdés így szólt: "Magyarországon is úgy ünneplik, mint Dániában? Állítanak pl. az emberek karácsonyfát, és küldenek egymásnak képeslapokat?" Legszívesebben előadtam volna, hogy Magyarország muzulmán ország, ahol a karácsony természetesen nem ünnep, viszont a kínai holdújévet megünnepeljük, hiszen tulajdonképpen Ázsiából származunk. De aztán visszafogtam magam, mert tudom, hogy az ő szemében most én vagyok "a magyar", és az alapján, amit mondok, egy egész országot ítél meg. Szóval elmondtam, hogy karácsonyunk nagyon hasonló az övékéhez, de hogy ne legyen teljesen csalódott, hozzátettem, hogy nálunk nincs Nisse-őrület, viszont dec. 6-án jön a Mikulás.
Nem tudom, mikor jön el a pillanat, hogy Dánia a magyar kalandvágyó munkanélküli tömegek számára vonzóvá válik. Ha eljön, gyanítom, épp olyan lesz a megítélésünk, mint a lengyeleknek. Joggal, vagy sem...


It sounds like a threat, doesn't it? If I was a Dane I would be afraid. It says that despite of the credit crunch and firing hundreds of people there is a new wave of cheap Eastern European labour on its way to enter the land. From the 1st May there will be a new EU-law which let the moving of the manpower from East to West. It will result that Polish and other Eastern European workers float the country - according to the expert. (Here is the online version of the article)
Then it turns that Eastern Europeans work where Danes don't feel like, for example to wash up in a restaurant, to pack fish in a fridge room or to clean at night.
I'm not an expert in politics - not even in my own language - but I think Danes are a bit hypocrite in this issue. They are afraid of foreigners, they don't like Polish people and to clean, either.
Last year when there was a group work in the school I worked together with two Danish girl. Sometimes we spoke about things besides our project. Once one of them said it was good that I wasn't from Poland because they are considered to be loud, aggressive people and tend to be criminals. I was surprised because I don't think Hungarians are better than them. And I know about 10 Polish people, they are nice and good students (OK, one of them is a "catcher on a rye"-type but harmless, anyway). Actually, it's hard to generalize from ten people. Could it be easier if I knew hundred ones? Or thousand ones? I'm wondering how many Polish people an average Dane knows. And weather it is representative to the whole Polish nation or at least to the Polish immigrants in Denmark.
It's funny that most of Danes have no idea about Hungarians, they only know that there is a land somewhere in Eastern Europe...
I clean a house once a week, a family - a mother, a father and two adult daughters - live there but when I'm there the house is empty and the mother cleans the equerry and the court outside. By the time I finish she does so and we always have a small talk, usually she asks questions about Hungary and about life of a Hungarian one (it's me) in Aalborg. For example before Christmas she asked: "Is Christmas celebrated in Hungary as in Denmark? Do people have Christmas trees in their homes and do they send greeting cards to each other?" I was close to say that Hungary is a muslim country and Christmas is not a holiday but we celebrate the New Moon's New Year according to the Chinese calendar since originally we are from Asia. But then I realized that in her eyes I am "the Hungarian" and she will judge the whole country by me. So I told that our Christmas is very similar to theirs but not to make her disappointed I added that we don't have Nisses, but Santa Nicolaus comes on the 6th Dec.
I don't know when Denmark will become attractive for the vagabond, unemployed Hungarian mass. But if it happen I guess we will be similar to the Polish mass in Dane's eyes. With good reason or not...

4 comments:

Anonymous said...

Nocsak, ezek szerint Dániában is létezik nacionalizmus, sztereotípiák és kirekesztő szemlélet. Ez egy baromi érdekes téma, idehaza is megy a "lengyelezés", csak itt más a titulus -éppen a múlt héten szaladtam bele egy jobbikos propagandalapba; hm, érdekes olvasmány. Régóta foglalkoztat, honnan indulnak el ezek a dolgok, pl. ha neadjisten kapok két bazi nagy sallert, mittudomén, pirézektől, akkor ettől nem fogom ezt kivetíteni a(z egyébként nem létező) piréz nemzetség többi tagjára. Szerintetek?...

Varga Zsolt said...

Ugyan ezt a jelenséget illusztrálja a 23 millió román munkavállaló rémképe is, amivel pár éve az MSZP és Gyurcsány rémisztgette az országot - azaz az idegenektől való félelem nem specifikusan dán, hanem egyetemes emberi jellemvonás. Gondoljunk csak bele, hogy a hagyományos falusi társadalomban 3-4 generáción át jöttmenteknek titulálták a betelepült családokat, még ha a szomszéd településről származtak is. Vissza a nemzetiségek közötti ellentétekre: az amerikaik a mexikói munkavállalóktól tartanak, az angolok az írektől, a franciák az algériaiaktól, a finnek az észtektől stb. Ráadásul ez egy olyan téma, amivel könnyen lehet olcsó politikai népszerűségre szert tenni, vagy elterelni a figyelmet az igazi problémákról. Az egésznek az alapja feltehetően szociológiai, és a csoportképződéssel, öndefinícióval függ össze.

Dániának egyébként tényleg szüksége van keleti munkaerőre (mint ahogy Magyarországnak is), de ez persze egy absztrakt, nemzetgazdasági szintű megfontolás, amit az egyszerű ember nem érez a bőrén. Ő csak attól fél, hogy a bevándorlók elveszik a munkáját, vagy hogy hajlandók lesznek olcsóbban dolgozni, ezzel lenyomva a kereseteket, esetleg az utcára piszkítanak, csámcsognak az étteremben stb.

Orsi said...

Persze egyáltalán nem gondoltam, hogy a jelenség tipikusan dán. Csak azért érint érzékenyen, mert (1) én is idegen (jöttment) vagyok itt, (2) érzek valamiféle halvány közösséget a lengyelekkel - akik között nyilván akad mindenféle, csakúgy, mint a magyarok (vagy a dánok) közt.

Rövid történet: még egy korábbi írásbeli dán nyelvvizsgám alkalmával kb. 8-an ültünk körbe egy kis asztalt egy szűk teremben. A vizsgáztató kiment egy pillanatra, én meg tanácstalanul néztem magam elé, az egyik kérdésre nem tudtam a választ. Az egyik vizsgázó lány (velem kb. egykorú) az asztal túlsó feléről felém fordítottam a papírját, hogy lemásolhassam a válaszát. Mikor végeztünk, a folyosón megkérdezte, hogy én is lengyel vagyok? Mondtam, nem, magyar. Csak legyintett egyet mosolyogva, ami kb. azt jelentette, hogy egyre megy...:-)

bea said...

plski vengri dwa brteneki. vagy mi...
egyebkent meg egyetertek Zsolttal.