Bő két hete munkából hazaérve, vacsorával az ölemben bekapcsoltam a tévét. Épp az Operation X c. műsor ment, témája pedig a felpumpált csirkehús volt.
Kiderült, hogy az a mélyhűtött csirkemell, amire az van írva, hogy natúrpácolt, valójában vízzel van felpumpálva. A bökkenő csak az, hogy a bevizsgált csirkemellek kb. fele a csomagoláson feltüntetettnél sokkal - 8-9% - kal több vizet tartalmaz (mondjuk 16 helyett 25%-ot, tehát ezesetben a hús 1/4-e víz!).
Ez önmagában nem rázott meg annyira, de a riporter nem elégedett meg ennyivel, hanem be akarta mutatni, hogy készül a csirkehús. Futószalagon, dehát ezt eddig is tudtam. Csak az a különbség, hogy korábban sosem láttam. Otthon a szüleim nevelnek kb. 10 csirkét minden évben, akikből aztán tojást tojó tyúkok lesznek, valószínűleg a legboldogabbak a világon a tágas udvarban kapirgálva, kukoricán és búzán élve. A tévében emberi kéz érintése nélkül, gépsorok között jöttek a világra és lettek beoltva a rémült kiscsirkék. Aztán amelyiket csirkemellfilének szánták, az 5 hét múlva be is végezte. A szerencsétlenebbek tojásgyártásra születnek, ezek egy akkora ketrecben élnek, amiben még felállni sem tudnak. Több ezer ilyen ketrec sorakozik egy-egy tojatóban, ami egy sötét hodály. Egy év elteltével csökken a tojáshozam, tehát a tyúkoknak pusztulniuk kell. Egy gépsor behányja őket egy konténerbe, ahol mérges gázzal ölik meg őket, majd egy másik gépsor ledarálja őket midenestől és pl. kutyatáp lesz belőlük. Mondanom se kell, itt megállt a vacsora a számban.
Csodálom, hogy a riporter bírta, sőt egy hivatásos szakáccsal megsütöttek egy darab valódi csirkemellet, egy "natúrpácolt" csirkemellet, és egy sertésfehérjét tartalmazó csirkemellet. Igen, ilyen is van forgalomban: disznóbőrből készített port feloldanak vízben, és ezt pumpálják a csirkemellbe, ami akár 38%-kal is meg tud így növekedni.
Ezután megkóstolták mind a hármat, és megállapították, hogy az elsőnek csirkehús íze van, a másodiknak ellenben furcsa az állaga, annyira omlós, hogy nem is kell rágni. A harmadik pedig egyszerűen disznóhús ízű.
Pár hete elküldtem a jelentkezésemet egy álláshirdetésre, amit egy tejtermék-, hús- és haltermerlő és értékesítő cég adott fel. Igazi multi külön marketingosztállyal, ahová grafikust kerestek. Nagyon kéne már egy grafikusi munka, és nem nagyon válogathatok. Tegnap kaptam tőlük válasz e-mailt, hogy köszönik, de mást választottak. Szinte megkönnyebbültem, mert nem tudom, hogy néztem volna a tükörbe.
Már csak az aggaszt, hogy a mélyhűtőmben van egy zacskó csirkemellfilé, és nem tudom, mi lesz vele. Ne nevessetek ki, ti nem láttátok a műsort. És hiába keresgéltem a neten, nem találtam képeket, amik a valóságot mutatják a témával kapcsolatban, szóval használjátok a fantáziátokat. Ha elég élénk, akkor vegetáriánusok lesztek.
About two weeks ago I arrived home from work in the evening and I turned the TV on while I was having my dinner. There was a program called Operation X and the actual issue was the pumped chicken.
They found that the frost chicken breast filet which is called neutral marinated is actually pumped up with water. But the problem was that about half of the examined products contained much - 8-9% - more water than it was declared on the package (for example instead of 16% it was 25% which means that 1/4 of the meat was actually water!).
It was not so shocking but the reporter didn't stop here. He wanted to see how the meat was produced. By machines, as I had already known it. But I had never seen it before. At home my parents grow up about 10 chickens every year which later make eggs for us. They are probably the happiest chickens in the world by living in a big court and eating corn. On the TV program it was different, The chickens were born and vaccinated by machines without a single human touch. Those who was born to be meat finished their lifes 5 weeks later. Those whose destiny was to produce eggs, found themselves in such small cages that they couldn't even stand up. There were several thousand cages in a big dark building full of confused chickens. After one year they are not that productive anymore, so they have to die. A machine push them all together into a container where they are killed by gas. Then an other machine grind and make them for example dog food. It comes without mentioning that I couldn't continue my dinner at that point.
I was wondering how the reporter could go on. But he even baked and tasted 3 different types of chicken breast filets with the help of a professional cook. The first one was pure meat and it tasted like that. The second one was pumped up with water and it was so soft that it had no texture at all. The third one contained pork protein. Yes, it's true: powder made of dried skin of pigs mixed with water results a "sauce" which can be injected into the chicken meat to grow it even 38% bigger. Well, this type of meat tasted of course no chicken but pork.
A couple of weeks ago I sent my application to a firm which produces and exports dairy product, meat and fish. It's a multinational company with a marketing department and they were looking for a graphic designer. I really would like to work as a designer so I applied without hesitating. Yesterday I got an e-mail from them, they chose someone else. To tell the truth I was relieved because otherwise I don't know how I could have kept my clear conscience.
Now I only worry about a pack of chicken breast filet in my freezer, I don't really know what to do with it. Don't laugh at me, you didn't see that TV-program. And I couldn't find pictures on the internet which show how it is with the chickens in the reality. So use your imagination. The better you are, the bigger chance there is that you become vegetarian.
What a Poem Feels Like
18 hours ago
9 comments:
Én is láttam egy hasonló riportot a csirketenyésztésről. Nagyon nem csodálkoztam el a látottakon (keltetőkamrák, rekeszek tömve csibékkel, futószalagos tojatás, önkiszolgáló itatóberendezés stb.), meg az étvágyamat sem vette el, mivel piacon szoktam a szárnyashúst venni, ami egy közeli telepről származik. A riportban össze is hasonlították a tápon élő és a normálisan felnőtt csirkét - utóbbi kb. feleakkora volt 4 hetes korában. Nem vagyok biztos abban, hogy másképp megoldható lenne az óriási tojás és csirkehúsigény.
Amitől viszont elment az étvágyam, az egy marha és sertésvágóhídról készült riport volt. 3Sat-on adták valamelyik este jó későn, mert enyhén szólva durva jelenetekkel volt teli. Rejtett kamerákkal vették fel 1-2 a szabályokat nem teljesen betartó vágóhíd gyilkolászó sarokját. A sertéseknél az itt az előírás, hogy egy hirtelen agyon keresztül átküldött áramütéssel eszméletlenné tegyék, hogy aztán ne érezze, ahogy felszúrják a torkát, amin keresztül szépen kifolyik belőle a vér. Ez még általában jól is működik. Marháknál ez az érzéstelenítés úgy néz ki, hogy a homlokuk fölé egy kb. 50ft-os érme méretű helyre kell belőni az agyukba (ld. bikaviadalnál az utolsó döfés), amitől azonnal eszméletüket vesztik. Sajnos nem mindig sikerül elsőre eltalálni ezt a kis helyet a marha fején, ami miatt néha 3-4szer is belelőnek a marha agyába. A videofelvételeken jól látható volt az is, hogy néha némelyik marhának úgy metszik fel a nyakát, hogy nem sikerült előtte eszméletlenné tenni. A riport egyébként még azzal a kérdéssel foglalkozott, hogy mennyire tudatosul a sertésekben/marhákban az elődjeik sorsa, amikor bekerülnek az elektromos fogóhoz ill. mielőtt az agyukba lőnek. Az eredmény az volt, hogy sokkal jobban el kellene szigetelni az épp soron következő áldozatokat, mert igenis látják épp kivérző sorstársaikat és igenis halálfélelem alakul ki bennük.
Korábban is volt már egy hasonló riport a 3Sat-on, akkor az automatizált marhaölésről mutattak néhány felvételt mindenféle szöveg nélkül. Kb. úgy nézett ki, hogy bejön a tehén, egy gép az agyába lő, oldalt kinyílik a rekesz, tehén kigurul.
Azt hiszem, még meg kellene itt említeni, hogy a kóser és halal levágásnál nem érzéstelenítik az állatot, hanem egyetlen vágással elmetszik az állatok nyakát, s így hagyják őket kivérezni - azaz kínok közt halnak meg.
Jó étvágyat!
Hát ez tényleg szomorú. De ettől még nem lett nagyobb kedvem csirkehúst enni. Korábban se vittem túlzásba a húsevést, de a műsor óta, ha rajtam múlna, többé nem lenne igény a tömeges hústermelésre. A tojás kicsit bonyolultabb kérdés, túl sok ételbe kell ahhoz, hogy csak úgy ki lehessen iktatni. :(
Sajnos en tudtam ezekrol, bar a reszletek a mai napig meglepnek, mindig tanulok ujat. Lattam mar ilyen felveteleket, mutattak mar osszezart kannibal csirkeket, szoval eletuk jelentos reszet felelemben, kinok kozott elik le.
Mindezt a rezgest a hus is orzi, szoval, ha nem is veszunk tudomast az allatok brutalis megkinzasarol, en akkor is meggondolnam, hogy mit veszek magamhoz.
Az eseti kihagasok es szabalytalansagok nem renditenek meg annyira, mint maga a "szabalyozott" rendszer. Itt torvenyszeru, hogy az allatok nyomoru korulmenyek kozott eljenek es haljanak meg.
Vegetariuskent azt tanacsolnam husevo barataimnak, hogy ha mar hust esznek, akkor csak a hazi, "humanus" korulmenyek kozt tartott allatokat fogyasszak.
A kulonbseg tobb, mint erezheto.
joco: Most ugye nem arra akarsz utalni, hogy ha "félős" húst eszünk, akkor mi is depisek leszünk tőle? Szerintem semmi köze a kettőnek egymáshoz. Ennyi erővel persze tejet sem lenne szabad inni, ill. tejtermékeket enni, hiszen a kis borjútól vesszük el az anyatejet...
Abszolút vegetariánus vonalra pedig nem fogok letérni, mert az emberek mindenevők. Lehet, hogy némely szemmel nézve nem szép az emberek állattenyésztése, de egyrészt nagy lépés volt ahhoz, hogy az emberi faj fennmaradjon és ne a vadászat szerencséjén ill. fagyos időkön bukjon el, másrészt pedig a természet sem gyilkol szebben...
Jocó, ismerem az elméletedet a rezgésről, és tudom, hogy igazad van. De én bátran ettem otthon a saját csirkéinkből, meg a saját tyúkjaink tojásaiból. Szerintem te is láttad, hogy élnek, mikor nálunk jártál. Ha hiszed, ha nem, nálunk még nevük is van a csirkéknek! De most ugye nem otthon vagyok, tehát újra kell gondolnom az egészet, mert én sem akarok olyan állatot enni, amelyik rettegésben élte le az életét és borzalmasan végezte. Mint ahogy a teázást is újragondoltam, és átálltam egy olyan teamárkára, ami nem az afriakai szegények kizsákmányolásából nyeri a hasznát. Igyekszem tudatos vásárló lenni, bár néha nem könnyű.
Beatbull: tejet tényleg nem szabad(na) inni, és nem azért, mert a kisborjútól vesszük el, hanem mert (1) tekintettel vagyunk a tehénre, (2) a tej - mivel a kisborjúnak készült - az emberi gyomor számára feldolgozhatatlan, nekem konkrétan gyomorfájásom lesz a tejtől, joghurttól. Ha tejet veszek, akkor az mindig bio, mert (1) az így tartott tehén humánusabb körülmények közt él (2) tudom, hogy tejet veszek, és nem valami vackot, amiből előtte már mindent kivontak (3) ritkán veszek tejet, csak ha pl. fánkba, palacsinába, besamelmártásba kell, ezért nem vág földhöz, ha 1-2 koronával többet fizetek érte.
A természet pedig igenis szebben gyilkol, mert egy pillanat alatt teszi, és nem kényszeríti előtte az állatot egész életében szenvedésre. Az nem magyarázat, hogy a nagyüzemi csirke arra született, hogy hús legyen belőle. Attól még ők is élőlények, éreznek félelmet, fájdalmat. Miattam nem kéne!
Beatbull:
Az ervelesed nagyon is gyakori, en is hallottam hasonlokat, tobbek kozt apamtol es orvosoktol.
Es Te is hallhatsz ettol eltero erveleseket, pl. hozzam hasonlo emberektol. En mar 10 eve nem eszem hust, nem sorvadtam el, mi tobb, jol is erzem magam a boromben.
A ket erveles kozott vilagnezeti elteres van.
Az enyem abbol indul ki, hogy elsosorban lelkek vagyunk, akik emberi testbe szulettek es lehetosegunk van fejlodni, valtozni, a tanulasunkhoz eszkozkent hasznalni a testunket.
A Tied az eleve elrendeltetesbol indul ki, vagyis abbol, hogy a Termeszetnek, az evolucionak bizony rendje van, amitol nem tanacsos elterni (vegyes fogazat stb). En megkulonboztetem magam az allatoktol, bar egy pillanatig sem szeretnem tagadni a rokonsagot es allati gyokereket, de ezt csak fizikai es nem lelki szinten fogadom el.
En jol erzem magam a boromben, es ezt kivanom mindenki masnak, hogy talaljak meg azt az eletformat, amiben jol erzik magukat. Es ne akarjuk raeroltetni a masikra, hogy neki mi a jo.
A kisfiamat meg iranyitgatom, de ha nagyobb lesz, akkor mar bizalommal elengedem a kezet, jojjon ra magatol, mi neki a legjobb.
A "felos" hushoz pedig annyit, hogy de bizony en igy gondolom, meg ha nem is ilyen sarkitottan, ahogy leirtad.
Probald ki, hogy leteszed magad ele az ugyanugy elkeszitett ketfele hust, es megkostolod oket, melyik izlik jobban. Ha odafigyelsz, erdekes dolgokat tapasztalhatsz!
Orsi: Ditém is allergiás a tejre, igaz csak közvetlenül, azaz pl. egy pohár tejet nem tud meginni, de sajttal pl. nincs gondja. Nála spec. egy enyhe laktózintolerancia az oka, de ugye számos más tejallergia is létezik. Én is kb. akkor szoktam csak tejet venni, ha kell főzéshez ill. nyáron néha jólesik egy hűsítő pohár iró.
joco: Sokféle érvelést hallottam már vegetariánusoktól, többségüket el is fogadom. Csak azokkal a vegetariánusokkal van gondom, akik mindenáron meg akarják győzni a világot arról, hogy ne együnk húst. Nagyon örülök, hogy Te nem ezek közé tartozol! Meg úgy látom, Te is hasonlóan érzel a "meggyőzős" húsevők iránt ;)
Te nem szoktál beszélni a növényeidhez? Nálam az összes kollégám irigykedik a szép zöld növényeimre az irodámban. Szerintem nekik is van lelkük, hisz nálam láthatóan jól érzik magukat.
Szándékosan fogalmaztam némi iróniával. A húsoknak természetesen teljesen más ízük/állaguk lesz, mivel két külön tenyészetből származnak és más tápon, más kezelés között nőttek föl. A japánok pl. masszírozzák a teheneiket, persze hogy teljesen más lesz a hús állaga. Az amerikai bélszín is teljesen más, mint az argentin - no meg mint a magyar. Szóval egy ilyen összehasonlítást félős/nemfélős hús között szerintem nem lehet objektíven kivitelezni. Legfeljebb talán úgy lehetne, ha pl. Orsi tyúkjai közül (bocsi Orsi) egyet minden nap kínozgatunk és egy másik ottani tyűkkal vetjük össze.
Mese nincs. Orsi bele kell, hogy egyezz! Fel kell áldoznod az egyik tyúkotokat, a színtiszta érvelés oltárán.
:)
Jocó, azt hiszem, nekem ebbe nincs beleszólásom, az otthoni lábasjószágok fölött anyukám rendelkezik, úgyhogy fordulj hozzá.
(Megjegyzem, szerintem ő nem filozofál ennyit: hidegvérrel és gyors, határozott mozdulattal vágja el a csirke nyakát, majd főz kitűnő pörköltet az anyagból. De a kínzáshoz biztos, hogy nem járulna hozzá, még tudományos alapon, vagy érvelés alátámasztása céljából sem...)
Post a Comment