Tuesday, March 20, 2012

Jogi esetek

Érdekes dolgok történtek a Kühnel Kringelbach ügyvédi irodában tavaly. Egy szeptemberi céges buliról egyszer csak eltűnt Lone, a 22 éves titkárnő, majd egy idő után a párjával és annak egy barátjával tért vissza. A párját annyira elkapta a szükség, hogy a lépcsőfeljáróra pisilt. Ezt észrevette az egyik ügyvéd, heves szóváltás alakult ki kettőjük közt, ami tettlegességgé fajult, úgyhogy végül Lone kedvese a sürgősségi osztályon kötött ki.
Következő hétfőn Lone sms-ben értesítette egyik kollégáját, hogy aznap nem megy dolgozni. Még ugyanazon a napon megjelent a lakásán a főnöke egy alkalmazott társaságában és közölte vele, hogy ha nem beteg, akkor következő nap jönnie kéne dolgozni, ellenkező esetben okot szolgáltat a kirúgásra. Ugyanakkor kérte, hogy jelenjen meg a párjával együtt még aznap az irodában egy beszélgetésre, amit Lone visszautasított. Következő nap Lone megint nem ment dolgozni, hanem 20 perccel a munkaidő megkezdése után beteget jelentett. De ebben a pillanatban már a postaládájában volt a felmondólevél, ami azért lehetséges, mert a munkahelye és a lakása csak párszáz méterre volt egymástól.
Ezek után Lone a szakszervezetéhez fordult, akik bíróságra vitték az ügyet, és kártérítést követeltek az eset óta elmaradt fizetés miatt. A bíróság azonban megállapította, hogy az ügyvédi iroda a szabályok szerint járt el és jogos volt a kirúgás.
Vicces és kínos sztori. Még akkor is, ha figyelembe vesszük, hogy a dánok előszeretettel jelentenek beteget akár stressz miatt is. Szegény Loné-t akkora megrázkódtatás érhette, hogy még azt az apróságot is elmulasztotta, hogy legalább beteget jelentsen, ha már nem ment dolgozni, és ez aztán sajnos az állásába került.
Az egészről csak azért szereztünk tudomást, mert István információ után kutatott az ügyvédi irodával kapcsolatban az interneten, és ezt meg ezt a cikket dobta többek közt a Google. Azért akartunk többet megtudni a cégről, mert nekünk is dolgunk akadt velük mostanában. Kemény fiúk, az kitűnt...

No comments: