Thursday, March 8, 2012

Lakásvadászat

Google-ozva gyakran találnak emberek a blogomra, ha általában Dániáról, vagy precízebben pl. munkavállalásról, tanulásról, SU-ról keresnek információkat. Ezekről írtam már korábban, de bérelhető lakásokról még nem jelent meg összefoglaló a blogomon, erre egy minap kapott privát e-mail kapcsán jöttem rá. Bár ez a téma pillanatnyilag nem aktuális az én életemben, idemásolom azt az írásomat, ami korábban az Aalborgi Magyarok Társasága hírlevelében lett publikálva. Remélem, segítek vele az ebben érdekelteknek.

A Dániában landoló külföldi egyik, ha nem a legnagyobb problémája a lakhatás. Akinek szerencséje van, az úgy érkezik, hogy már tudja, hol fog lakni, de még ebben az esetben is gyakran kiderülhet, hogy a felkínált kégli hosszabb távon nem megfelelő.
Én legalábbis így éreztem, amikor négy és fél évvel ezelőtt a Nordjyllands Erhvervsakademi diákjaként elszállásoltak egy kollégiumban. Egy pici szoba a város keleti szélén a harmadik emeleten, a fürdő és a vécé megosztva a szomszéddal, a konyha pedig még vagy húsz másik nemzetközi diákkal az emeletről. A szomszéd lánnyal könnyen ment a együttélés, de a konyhát sajnos ritkán találtam használható állapotban, úgyhogy ez az időszak a szobámban főzött és elfogyasztott instant levesekről maradt emlékezetes. Mindez kétezer koronáért havonta nekem drágának tűnt, úgyhogy elég hamar más megoldás után néztem.
Mint diák az ember nemcsak kollégiumokban lakhat viszonylag olcsón, hanem ún. ungdomsbolig-ok közt is válogathat. Ezek olyan önálló lakások, amelyek támogatást élveznek, és kb. abban az árban vannak, mint a kollégiumi szobák, azzal a lényeges különbséggel, hogy az embernek saját bejárata, konyhája és fürdője van, még akkor is, ha az egész pici. Ezekhez a lakásokhoz Aalborgban kizárólag az AKU-Aalborg nevű közvetítőirodán keresztül lehet hozzájutni. A honlapjukon megtekinthető az összes lakás, a legtöbb fotóval és alaprajzzal. Az ember regisztrálja magát, bejelöli a neki szimpatikus lakásokat, és vár. Mert természetesen várólista van, némelyik belvárosi kéglihez bizony igen hosszú. Ezért érdemes kicsit távolabbi, városszéli lakásokat is bejelölni, amelyekre kisebb az érdeklődés. Ez egy-két buszmegállónyival/kilométernyivel többet jelent a centrumhoz és/vagy az egyetemhez képest, de cserébe gyorsabban sorra lehet kerülni, és alacsonyabb a lakbér. Nekem is egy ilyen jutott négy hónap múlva a város nyugati szélében. Csendes környék, földszintes házak, sok zöld, a fjord pár percnyi sétára.
Majdnem három évig laktam ott, és nagyon szerettem, de a diákéveknek vége szakadt egyszer. Az AKU-Aalborgtól időnként kaptam egy űrlapot, amelyet az iskolámban kellett hitelesíttetni azt igazolandó, hogy még mindig tanulok. A tanulói jogviszony megszűnésétől számítva két hónapig maradhattam még, de utána ki kellett költöznöm, tehát lakásvadászatba kezdtem.
Erre több módszer is van. Az első az, hogy elmondjuk mindenkinek, akit csak ismerünk, hogy lakást keresünk, esetleg a Facebook-on is világgá kürtöljük - főleg, ha sok a dán ismerősünk. Valaki hátha hallott valakiről, aki épp most akarja kiadni a lakását. Aztán készíthetünk saját kis hirdetést alul bevagdosott és letépkedhető kontaktinfóval, amiből aztán fénymásolunk egy nagyobb mennyiséget, és kiszögezzük a város összes üzenőtáblájára: könyvtárban, iskolában, egyéb közintézményekben, üzletekben, stb. Ha szerencsénk van, észreveszi valaki, aki tud segíteni.
Vannak lakásszövetkezetek (boligforening), ahol némi tagdíj fejében taggá válhatunk. Az AKU-Aalborg rendszeréhez hasonlóan a regisztrációt követően itt is kiválasztjuk a kínálatból a számunkra megfelelőnek tűnő lakásokat, és egy várólistára kerülünk. Ez azonban akár több év várakozást is jelenthet, tehán nem árt előrelátóan már idejében feliratkozni.
Végül vannak a lakáskereső oldalak, melyek közül legismertebb talán a boligportal.dk. A hirdetéseket bárki láthatja, de a kontaktinfókhoz csak akkor férünk hozzá, ha regisztrálunk, jelen pillanatban 365 koronáért . Ezért a pénzért két hónapig láthatunk és használhatunk minden telefonszámot és e-mailcímet, amely a főbérlőkhöz vezet, továbbá mi magunk is elkészíthetjük saját profilunkat, ahol megírhatjuk, kik vagyunk, és milyen lakást keresünk. Néhány potenciális főbérlő maga nem ad fel hirdetést, mert nem akarja, hogy több százan hívogassák, inkább megnézi, ki keres olyan lakást, amilyet ő akar kiadni, és ő maga keresi a kapcsolatot.
Tehát végig kell gondolni, mik az igényeink méretben, szobaszámban, elhelyezkedésben és árban. Sok helyen tilos háziállatot tartani, és van, ahol előnyben részesítik a nemdohányzókat, érdemes erre is gondolni.
Miután kialakítottuk a profilunkat, töltsük fel sok pénzzel a telefonunkat, és szánjunk a keresésre bőségesen időt. Az oldalra érdemes naponta többször is rákattintani, és amint megjelenik egy számunkra szimpatikus lakáshirdetés, AZONNAL kontaktáljunk a feladójával! Legjobb telefonon, és igyekezzünk egy minél közelebbi időpontot kicsikarni, amikoris személyesen megnézhetjük a lakást.
Ha erre sor kerül, készüljünk kérdésekkel: mi tartozik a lakáshoz (pl. hűtőszekrény, mosógép, beépített szekrény, zárható biciklitároló), mi van benne a lakbérben, vagy mire van lehetőség előfizetni (internet, kábeltévé), és mennyi a letét (depositum, forskud), illetve az előre fizetendő lakbér, amit a végén kell lelaknunk (forudbetalt leje). Ne szégyelljünk előhúzni a helyszínen egy listát, illetve jegyzetelni, mert jópár lakás után összekeveredhetnek a fejünkben az adatok. Sokszor nem a főbérlő, hanem a még ott lakó, épp kiköltözni készülő albérlő mutatja meg a lakást. Ilyenkor érdemes azt is kipuhatolni, hogy jó-e az adott környéken lakni, és megbízható-e a főbérlő.
Ha minden kérdésünkre választ kaptunk, és tetszik a lakás, akkor minél hamarabb adjunk pozitív választ - akár néhány órán belül! Ha túl sokat gondolkodunk, vagy aludni akarunk egyet a döntésre, könnyen megelőzhet bennünket egy másik érdeklődő. Tehát nagyon gyorsnak kell lenni.
Jómagam így találtam egy lakást, Aalborg belvárosában, ami ugyan közel sem tökéletes, de ár-érték arányát tekintve megfelelő. Jó, ha tudjuk: sok a régi építésű, nem igazán korszerűsített, hanem inkább toldott-foldott lakás, úgyhogy készüljünk fel meghökkentő megoldásokra. Kis lakások esetében gyakori, hogy nincs igazi konyha, csak teakonyha (kitchenette). Ez azt jelenti, hogy nincs az erre kinevezett helyiségben tűzhely és sütő, csak villanyrezsó, és lehet, hogy viz sincs, csak a fürdőszobában. Hja, a fürdőszoba: van, ahol a vécét hívják annak, miután a pici kézmosó kagylóra ráerősítettek egy zuhanyrózsát, és olyan kicsi a hely, hogy gyakorlatilag csak vécén ülve lehet zuhanyozni. Van, ahol ez a helyiség ráadásul még csempézve sincs. Olyan lakást is láttam már, ahol fürdőszoba hiányában a zuhanykabint a szobába állították be. És még ma is vannak olyan lakások, ahol a fürdő a lakáson kívül, a háztömb pincéjében található, rosszabb esetben másokkal megosztva. Tehát ne lepődjünk meg semmin. De ne is keseredjünk el, ha nem találjuk meg gyorsan álmaink lakását. Türelem, kitartás és optimizmus a kulcsa az egésznek, és persze némi humorérzék is jól jön.

No comments: