Sunday, August 23, 2015

Fél nap Aarhusban

Ennyi jutott, amikor Kinga meglátogatott bennünket. Mi Istvánnal utoljára akkor voltunk arrafelé, mikor még Aarhusban dolgoztam, szóval már vagy 4 éve. Épp ideje volt megint körülnézni.
Nemrég nyílt a városban a Dokk1, egy modern, vagány könyvtár. Ha Aarhusban laknék, biztos gyakran lógnék itt. Most persze csak körülnéztünk futólag és megcsodáltuk az épületet. Meg az alagsorában parkoltuk, ami külön élmény volt, mert teljesen automata a dolog: az ember beáll a megfelelő kapuba, kiszáll, megveszi a parkolójegyét, a kocsi meg eltűnik a sülllyesztőben. Itt van videó róla, hogy működik. Nagyon vicces most még, gondolom, hogy pár év múlva már teljesen elterjedt és megszokott lesz.
Aarhusban kötelező az Aros művészeti múzeum. Van ott állandó gyűjtemény mindenféle régebbi és újabb darabokkal, meg mindig több időszakos kiállítás is egyidőben. Ide még akkor is érdemes ellátogatni, ha az ember nincs különösebben oda a művészetért. Maga az épület nagyon kellemes, kívül-belül izgalmas látvány, a lépcsőháza meg olyan jó, hogy az embernek nincs kedve használni a liftet. És a tetőre muszáj feljutni, mert ott a legjobb: ott pompázik Olafur Eliasson izlandi művész szivárványszínű körpanoráma-folyosója.

 

 





Ezután kis séta a belvárosban, és már indultunk is volna haza, de Kinga erősködött, hogy amikor ő meggúglizta Aarhust, egy nagyon szép épületegyüttest látott, és azt meg kéne nézni. Rá is találtunk, egy frissen épült lakótelepről van szó, Isbjerget (jéghegy) a neve. 
Nagyon izgalmas épületek változatos homlokzattal: hasonló ablakok és erkélyek, de úgy tűnik mégis, hogy nincs két egyforma. Jómagam kertes ház párti vagyok, de ha lakásban kéne laknom, akkor ilyenben szeretnék, mert olyan, mintha embereknek építették volna, barátságos, játékos, otthonos.




Közvetlenül mellette pedig egy városi kert található, az Ø-Haven. Raklapokból, ládákból, mindenféle egyéb anyagokból újrahasznosítva kis oázisok, megtöltve földdel és növénnyel. Bárki jelentkezhet és kérhet magának egy kis kertet (bár a honlap szerint hosszú a várólista). Milyen jó lehet a szomszédos lakótelepről leszaladni pár szál zöldségért a vacsorához, vagy csak ücsörögni itt egy padon, csodálni a kertecskét és a háttérben a tengert. Van tyúkudvar meg melegház is, sőt grillálvány is szabad használatra grillezéshez.







Sőt, kaptár méhekkel, ami meg egy másik projekt, a BISTAD része. A városi méhészkedés egyre népszerűbb, mert mint a világ többi részén, itt is veszélyben vannak a méhek. A dán vadméh kihalt, és ha a méhészek nincsenek, akkor bajba jut a mezőgazdaság. A BISTAD-nál lehet az ember részvényes és bérelhet kaptárt méhekkel, vagy lehet önkéntes egy jó társaságban és maga is nekikezdhet a méhészkedésnek. Bárcsak Aalborg felé is terjeszkednének…



Szóval ezt láttuk Aarhusban. És mennyi mindent nem… kéne még kirándulni arrafelé.

No comments: