Saturday, April 18, 2009

Ezt láttam Londonban / I saw these things in London

Hétfő este megérkeztem Londonba, és Kinga hugom azzal fogadott, hogy másnap költözik. Szerencsére nem volt túl sok holmija, de a kedd délelőtt így is pakolással és takarítással telt. Hiába, a takarítástól nem tudok szabadulni... de annak örülök, hogy az új kégli sokkal szebb, mint a régi volt. Jól döntöttél, Kinga!
Ezután jött a városnézés minden nap, reggeltől estig. Felsorolás a teljesség igénye nélkül:

I arrived to London on a Monday evening and Kinga - my sister - told me she should move on the following day. Fortunately she didn't have too many things but we spent half of the Tuesday with moving and cleaning. I just can't run away from cleaning... but I'm glad her new place is much more nicer than the old one was. Kinga, it was a good decision to move!
Then we could start with the sightseeing every day from the morning 'till the evening. The (uncomplete) list is:


Utcai művészet megtekintése a Brick Lane-en.

Street art on Brick Lane.


St. Bride Könyvtár - ha Londonban élnék, gyakran beülnék ide. Kiváló gyűjtemény grafikai könyvekből!

St. Bride Library - if I lived in London I would visit it often. Excellent collection of graphic design books!


Imádom a városi dzsungelben a kis zöld szigeteket.

I love the small green islands in the jungle of the town.


Elegáns híd a Tate Múzeum előtt. A múzeumban is voltam, de kívülről nem tetszett, belül meg túlságosan nagy volt, egy szuszra befogadhatatlan.

Elegant bridge in front of Tate Modern. I visited the museum but I didn't like it from outside and it was too big inside for just one visit.


Seaford. Hiába van itt, Aalborgban közel nekem a tenger, de ez csak egy fjordocska, vagyis nagyjából egy folyóra emlékeztet. De másfél órányira Londontól IGAZI tengert talál az ember, ahol nem látszik a túlsó part, és a hullámzás olyan hangos, hogy az ember nem érti a másik szavát.

Seaford. It doesn't help that here, in Aalborg I live close to the seaside. It's just a small fjord which reminds me of a river. But it took only one and a half hours from London to find a REAL seaside where I couldn't see the other side of the water and the waves were so big and loud that I hardly could hear anything else.




Némi gyaloglás után megpillantja az ember a Hét Nővért, azaz a hét fehér sziklát.

After a while we could see the Seven Sisters - the seven white cliffs.



Apály - Ebb



London tele van izgalmas boltokkal és kirakatokkal, itt tényleg élmény a shoppingolás, még akkor is, ha az ember nem vásárol, csak nézelődik (és fényképez, ha lehet. Boltban és múzeumban belül sajnos nem lehet).

London is full of exciting shops and shop windows. Shopping is a real experience even if I don't buy anything just wondering around (and taking photos. Unfortunately it's not alloved inside the shops and museums).


Camden Town már tavaly is lenyűgözött a színeivel-szagaival. Idén se lehetett kihagyni. Cyberdog az egyik legjobb bolt, amit valaha is láttam. Nem az én stílusom marslakónak öltözni, főleg, hogy a cuccok pont 3x annyiba kerülnek, mint amennyit én adnék értük, mégis magával ragad a hibátlan koncepció a fülsüketítő élő DJ-zenétől az UV-félhomályig.

I was impressed last year by Camden Town's colors and smell. I didn't miss it this time, either. Cyberdog is one of the best shops I've ever seen. It's not my style at all to dress up for an alien from Mars. Especially not because the clothes cost about 3 times as much as I could pay for them. But the concept is spotless with the ear-splitting live DJ-music and the UV-twilight.


Notting Hill, Portobello Road, ahol végigsétáltuk az egész piacot, és sikeresen lealkudtam 3 fontot egy cuki narancssárga őzikemintás fölső árából.

Notting Hill, Portobello Road, where we walked all around the whole market and I managed to beat down the price of a sweet orange deer-patterned top with 3 pounds.


Kettő az egyben: szülinap és húsvét.

To in one: birthday and Easter.


Szép időnk volt, tombolt a tavasz.

We had a great Spring weather.


Vízreszállás a Temzén.

Sailing on the River Thames.


És végre sikerült feljutnom egy emeletes busz tetejére, annak is a legelejére. Igazi városnézés volt.

And finally I could take a seat on the top front of a double decker. It was a real sightseeing.

4 comments:

Unknown said...

Szép képek, főleg a tengerpartiak a fehér sziklákkal. Londonról viszont alig látni a képek közt - nem tetszettek a hagyományos látnivalók?
Utólag is boldog születésnapot ;)

Orsi said...

Köszi!

"Londonról viszont alig látni a képek közt" - akkor nem figyeltél. A képek többsége Londonban készült, igaz, nem kaptam le a Trafalgar Square-t meg a London Eye-t. Ezeket már mindenki ismeri, ha máshonnan nem, hát képekről. Próbáltam elkerülni a tipikus turistacsalogató helyeket.

Unknown said...

Igen, a "hagyományos" látnivalókra gondoltam ;) Szerintem azokról is lehet ma, még többezer / millió kép után is más szemszögű és megvilágítású, új és figyelemfelkeltő képet készíteni. Ez csak olyan, mint hogy a ki tudja hány száz éves habart tojást is lehet új formába önteni (pl. praliné). De persze a sok eldugott, mások számára fel sem tűnő dolgoknak is jó kiemelni a szépségét és felhívni rá a figyelmet ;)
Tudom, jobban érdekelnek a könyvek és képek, de remélem, jártál a Borough marketen is ;)

Orsi said...

Hahaha, nem ott, nem jártam, de ahogy elnézem a honlapját, az inkább neked való (London's oldest food market). Cserébe jártam a Covent Garden piacán, a Spitalfields Market-en, és ahogy írtam, a Portobello Road-on meg Camden Town-ban.