Wednesday, March 31, 2010

D

Megvan végre a majd' két héttel ezelőtti vérvétel eredménye. Eszerint szinte hibátlan a vérképem: köszvényem mindenesetre biztosan nincs. Nyilván csak álmodtam, hogy három ízben is néhány napon keresztül virsli formájúra dagadtak a lábujjaim csípős-viszketős fájást produkálva, amin sem a hidegvizes borogatás, sem a szigorú diéta nem segített (ez utóbbi viszont a súlyomon igen: mostmár a 34-es nadrágok is rámjönnek).
Még csak vérszegény se vagyok, pedig másfél éve emiatt kizártak a véradásból, és azt hittem, azzal, hogy a halon kívül nem eszem más húst, csak tovább rontottam a helyzeten.
Ellenben megtudtam, hogy D-vitamin hiányban szenvedek. Megnyúlt képemet látva megnyugtatott a nővérke, hogy ne aggódjak, ez itt, Dániában megszokott dolog, szedjek 3 x 25 mg D3 vitamint 3 hónapon keresztül, aztán jöjjek vissza kontrollra. Hogy halolaj-kapszulát szedek? Hahaha, hát az annyi, mint halottnak a csók, felejtsem el.
Találós kérdés: vajon mi okozza a D-vitamin hiányt? A helyes megfejtők közt egy flakon szinte érintetlen, 3 éve vásárolt, 50-es faktorú Hawaiian Tropic márkájú napolajat sorsolok ki.

8 comments:

bea said...

hogy nem eszel røgbrød-ot. :P

Orsi said...

Bea, sajnálom, de tévedsz. Annyira ugyan még nem integrálódtam a dán társadalomba, hogy ezt minden alkalommal a Facebook-on tudassam a világgal, de már igenis asszimilálódtam annyira, hogy hébe-hóba legyűröm a rugbrød-öt, jó zsíros sild-del a tetején (szintén gazdag D-vitaminban, plusz a telítetlen zsírsavak!).

Laura said...

Elsosorban a nap hianya okozza a D vitamin hianyat. Torontoban is mindenkit kalcium+D vitamin szedesere osztonoznek, valamint segit a szolarium is, meg ha neha lelepsz Magyarorszagra napozni. )) Ezen kivul egyel sok repat, vajat, brokkolit.
Koszonom a felajanlott nyeremenyt ))), atadom szivesen masnak, en ugyanis naptej nelkul napozom, nincs is D vitamin hianyom. ))

Orsi said...

Igen, nincs is vonzóbb látvány, mint a világosszőke haj és a sötétnarancssárga bőr kombinációja. Dániában olcsó a szolárium, 10 kr egy menet, és minden sarkon áll egy.

Az utóbbi időben úgy megugrott a fiatalok körében a bőrrák, hogy felmerült: meg kéne tiltani a szolit kiskorúaknak.

L. said...

A bőrrák elsősorban hajlam, genetika miatt van, amennyire tudom. Tehát lehet h valaki végignapozza az életét és nem lesz beteg (ugyanez pl. igaz a cigizésre), valaki meg folyton vigyáz és bőrrákos (tüdőrákos stb.) lesz...azért persze jobb vigyázni! Viszont nem a napozás vagy a szolizás a veszélyes és ártalmas a bőrre, hanem a leégés. Ha valaki lassan barnul, de nem ég meg, az nem okoz rákot. A narancssárga szinről annyit, hogy valóban a szoli nem ad olyan szép szint, mint a természetes nap, de - megintcsak, ha nem viszik túlzásba - még mindig szebb a szolizott bőr, mint a vakitó fehér... (Ez természetesen csak az én véleményem!!)

Orsi said...

Tiszteletben tartom a véleményedet, de gyanítom, hogy ennyi ordenáré narancssárga bőrű csaj láttán, mint itt, megváltozna.
A cigizés meg nem tartozik a témához, de mint szociális ápoló gyakornok volt "szerencsém" testközelből látni a következményeit. Döbbenetes. Elég rágondolnom, és felfordul a gyomrom. De természetesen minden dohányos úgy tudja, hogy a tüdőrák, érszűkület és a többi elsősorban hajlam kérdése, és csak másokkal fordul elő.

Lajos Gombos said...

nem tudom pontosan neked szól-e, de találtam hátha...

http://allas.ma/allas/Grafikai_tervezo/143797

Orsi said...

Köszi, de a hirdetés norvégul van, ezért gondolom, a munkahely se dán, úgyhogy sajnos nem.