Tuesday, March 17, 2009

Így kell helyesen / That's the way

Múlt héten újabb könyvvel gazdagodott a gyűjteményem. A címe: "Hvordan - sådan", és egy amerikai könyv dán kiadása. A lényeg, hogy 500 darab ábrákkal illusztrált jótanácsot tartalmaz, tulajdonképpen használati utasítás magához az élethez.
Az illusztrációk zseniálisak, többféle stílusban készültek a legegyszerűbb piktogramtól a részletgazdag, fotókon alapuló képekig. A téma pedig lehet egészen banális, mint pl. hogyan kell inget vasalni vagy articsókát felvágni. De lehet olyan is, amitől röhögőgörcsöt kap az ember, pl. hogyan meneküljünk meg egy krokodil támadásától, vagy hogyan fonjuk karunkat észrevétlenül a kedvesünk nyaka köré mozielőadás közben.
A projektnek honlapja is van: www.showmenow.com
A könyv mellékhatása: veszélyes vizsgaidőszakban beszerezni, mivel hajlamos az ember ezt lapozgatni a vizsgára készülés helyett.
Egy kis kedvcsináló alább.

Last week I bought a new book. It's called "Hvordan - sådan" and a Danish edition of an American book. It contains 500 illustrated advices about life, actually it's a manual to life.
The illustrations are fantastic. They were made in different styles from the simpliest pictograms until the based-on-photos realistic masterpieces. The topics are also different. Can be banal, for example how to iron a shirt or how to cut up an arthichoke. But it can be extremely funny, like how to escape from a crocodile's attack or how to fold our arm carefully around our girlfriend's neck while we are sitting in a cinema and watching a movie.
The project has even a website: www.showmenow.com
The book has a side-effect: it's dangerous to buy it during an exam-period because one tends to read it instead of preparing to the exam.
See an apetizer below.


Hogyan készítsünk teát egy királynőnek
How to prepare a tea for a queen


Hogyan ugorjunk fejest
How to plunge


Hogyan készítsünk gabonakört
How to make a corn circle


Hogyan leplezzünk le egy hazudót
How to identify a liar

2 comments:

Anonymous said...

Zseniális!

Mindig ilyen könyvre vágytam, bár nem is tudtam, hogy létezik. Azt még most sem tudom, hogy ez mennyire komoly, nem vagyok benne biztos, hogy puszta szórakoztatási céllal jött ez létre. (Értsd: Lehet van aki ezt komolyan veszi?)

Ui.: A teát eddig is csináltam. :)
Ui.2.: 54. oldal - have a memorable first kiss - ZSENIÁLIS!

Orsi said...

Az az érdekes, hogy elég összetett a mű, és nemcsak vizuálisan (többféle stílusban készült illusztrációk). Van, amit lehet teljesen komolyan venni, pl. akad egy-két apróbb recept is a könyvben. Aztán van amin én mosolygok - pl. hogyan mossunk ki kézzel egy pulóvert -, mert számomra evidens a dolog, de ismerek olyat, akinek nem, és ő biztos hasznát venné az útmutatónak. De aztán hogy hogyan moss be egyet a víz alatt egy cápának, ha meg akarna támadni... hát nem tudom, kinek működött a gyakorlatban a dolog.

A teakészítést meg többféleképp is bemutatják, én a királynőset választottam, de van chai készítés szamovárral, meg még 2 másik verzió, amire most nem emlékszem. Ennyi új és hasznos információt hirtelen nehéz memorizálni.